Hvordan skifter vi plads i båden?

Ja, det må da vist være et tema som efterhånden har været oppe et par gange de sidste år. Vi ror fantastisk mange km, og i de sidste par år, er der flere af medlemmer, som har været en tur i baljen under en rotur. For 5 år siden ville vi i klubben sige, at vi aldrig vælter eller falder i vandet.

Hvorfor sker det?

• Vi har på bestyrelsesplan og i instruktionssammenhæng analyseret os frem til, at det i praksis er sket under et skift
  • Og hvorfor:

• Snakker man for meget?
    • Fjoller man for meget?
    • Er der givet for dårlig vejledning under instruktionen? Har vi ikke øvet os nok i at skifte?
    • Eller er vi slet og ret blevet mere og mere sløsede og uopmærksomme?

Hvad er det, der gør det? Der er ikke et entydigt svar!

Men som ansvarlige styrmænd skal I være opmærksomme på, at I altid er forpligtede til at vurdere, hvad det er for et mandskab, I har med ud at ro.

Uanset, om I er korttursstyrmand eller langtursstyrmand – eller om det er en kort eller en lang tur.

Vurdér om det er rutinerede eller knap så rutinerede medlemmer, som er med på jeres bådhold, samt hvordan vejret er.

Er der uligevægt i båden? -  det har betydning for balancen, når I skifter plads, og det kræver særlig opmærksomhed – især i en 2-åres båd.

Vi vil fra bestyrelses side gerne komme med følgende anbefaling – det er IKKE en regel eller et krav – der er også nogle, der skifter på københavnermanér. (hvor det er roeren på etter pladsen, ser starter med at gå op til styrmanden).

Men nedenstående er en god idé at følge, så I ikke dratter I!

Det er vigtigt at gøre følgende under et skift:

• Hør efter styrmanden og adlyd kommandoerne.
      • Vær opmærksomme på balancen og hinanden – alle sammen
      • Der er kun 1 styrmand ad gangen i båden
      • Læg båden op i vinden!
      • Læg årerne langs og kør helt frem på sædet. Grib fat i den åre, du skal til at ro med(3´eren tager 4-åren, 2’eren tager 3-åren osv.) Læg åren så langt ud, som du kan, så snart styrmanden er passeret.
      • Hold mundenlukket – sig ikke en lyd og koncentrer jer!
      • Lad jeres tøj, siddepuder og vandflaske ligge – det sendes rundt i båden bagefter!
      • Styrmanden går ned igennem båden på midterlangremmen – tager små skridt, tager fat i karmen(rælingen) og sine medroere, holder rumpen nede – det er ikke en spadseretur!
      • Går helt ned bag ved roeren på 1-pladsen, vender sig om – ser direkte mod agterenden af båden, holder rumpen (tyngdepunktet) så langt nede som overhovedet muligt (man kan støtte let mod forskottet, men ikke sætte sig tungt på lugen), tager fat i 1-åren, og siger først på dette tidspunkt: ”jeg er klar" – og så kan de andre begynde at flytte sig!
      • Alle roere tager nu hver især fat i åren foran sig og går frem i båden på én gang. Holder fast i åren med den ene hånd og tager fat i karmen (rælingen) med den anden.
      • Er I usikre, så lad nr. 4 gå først op på styrmandspladsen, og de 4 roere som skal skifte plads, går så enten på én gang eller 1 ad gangen bagefter, men husk at få åren med og holde fast i den – ikke noget med at skubbe den foran sig – det giver ubalance
      • Går på plads og sætter sig
      • Alle er stadig opmærksomme på balancen og hinanden!
      • Først nu kan der indstilles fodspark, rettes på spændholter, drikkes vand, spises roslik osv.
      • Og så skulle I være klar til at ro igen!

Vi håber, at I vil være super opmærksomme i jeres skift, når I er ude på bølgen blå. Vi skifter jo tit under roturen, så mon ikke vi får det lært?

Skrevet i Ronyt nr. 3 juni - juli 2007